15 maj 2005

Kungsbron vid Ry

Strax utanför Kvillsfors, ligger en mycket gammal stenbro, som omnämns första gången den 22 juli 1612 i ett brev, som Gustav II Adolf skrev till sin mor. Just vid Kungsbron över Emån vid Ry, Järdhe socken, som var gränsen mellan Jönköpings och Kalmar län, stred han för första gången mot danskarna. Skrönorna säger även att Gustav Vasa har gömt sig för danskarna och övernattat i ett av valven, huruvida detta är sant är eller inte vet endast Emåns gamla malar.
Vid en inventering på 1940-talet var bron ursprungligen 75 meter lång, idag finns endast en liten bit av bron kvar. Av brons ursprungligt 11 valv är idag endast några få synliga. Först rasade den södra delen av bron 1930 då två grusbilar skulle passera över bron. Endast en bil kom över och vid raset försvann minst två av spannen och när man muddrade Emån på 1960-talet la man muddringsmassor på båda sidor om bron, så numera är endast ett fåtal av valven synliga.
Chauffören av den ena av grusbilarna, som således är den siste att köra över bron, var en herre vid namn Schön och han är idag 92 år gammal.
Nu har rektorn vid Kvillsfors skola startat ett projekt för att försöka återställa bron i dess ursprungliga skick. Man kan bara önska honom lycka till. Bilderna ser du här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar