13 augusti 2005

Paris' hemliga tecken

"Morgonen börjar med att dagens förtrupper besätter Paris' nyckelpositioner. Tunga stridsvagnar rullar genom de sovande gatorna och i kvarteren kring hallarna upprättas ett formligt fältläger. Planen är uppgjord i detalj, var och en vet vart han skall köra, var han ska anmäla sig. Utposterade poliser dirigerar det skenbara kaoset och snart står den motoriserade armén uppställd mellan mörka och tysta husfasader, överskådlig och intensivt sysselsatt med förberedelser för den stora överrumplingen: att inom några timmar .... "

Nu kan man kanske tro att detta är inledningen på en krigsroman. Kanske Sven Hassels krigklassiker. Döden på larvfötter. Det är det inte. Det fortsätter

"... nå varje hem, varje enskild människa i den stora staden med Dagens
hemliga vapen: kött, frukter, grönskare, ostar, fisk och blommor - allt det
somförmår människor att acceptera Dagen."


Paris' hemliga tecken är en gammal Parisklassiker. Utgiven 1952 på Wahlström & Widstrand. Skriven av Göran Schildt och med foton av Tore Johnson. Ett antikvariat på nätet hade den för hundra spänn!! Det var därför jag slog till. Normalpris brukar vara 250-300;- Vilket är lite för mycket för denna häftade upplaga.

Tore Johnsons foton är som alltid fantastiska, men bokens tryckning gör dom inte riktig rättvisa. Därav min småländska småsnålhet ... och på grund av denna tryckande fadäs får den endast betyget:


Se även: Okänt Paris

Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar