30 oktober 2005

... gås bandylexikon (uppdatering, Munskydd)

M
Munskydd, har blivit ett signum för bandyn. Munskyddet är idag obligatoriskt inom bandyn. Man kan kalla det ett påbud. Det var de svenska bandytränarna som på 1960-talet drev igenom förslaget med obligatoriskt munskydd. Spelarna trodde att det var av omtanke om deras tandgarnityr, men anledningen var en helt annan. Tränarna ville få slut på allt korvätande mitt under matcherna. Med detta skydd är det i princip omöjligt att få i sig en korv utan det syns och syns det ja då väntar numera en petning ur laget!
För länge sedan använde även hockeyspelarna munskydd. Det togs bort när hockeyspelarna inte längre hade förmånen med gratis korv. Protesterna var många, men hockeyförbundet under ledning Helge Berglund stod likt kommunalarbetarna vid sina spadar fast. Helge är för övrigt inte släkt med korvhandlaren Erik "Bullen" Berglund. Hade han varit det kanske korvbeslutet hade blivit ett annat. Money, money, money ...!
Världens första munskydd lanserades av den legendariske hockeyspelaren Tumba Johansson. Hans munskydd av märket Spaps finns dock inte kvar på marknaden. Hans legendariska skydd kan ibland ses vid någon korpbandymatch på det småländska höglandet. Men de är numera så eftertraktade att de hamnat på finhyllan och samlarmarknader.
Göran Persson har gett rådet till Bosse att han ska bära munskydd när han är på jobbet. Bosse kan då fortfarande göra uttalande när han tror att mikrofonerna är avstängda, det som hörs blir bara ett mummel i kön. (Bosse har dock hittills vägrat.)

... gås bandylexikon (BAOB)

2 kommentarer:

  1. hehe det är väl snarast Göran själv som borde ha en korvskydd?

    SvaraRadera
  2. fronning:
    Korvskydd och så ett besök av Fluortanten.

    SvaraRadera