18 november 2005

Gardell gås Vetlanda museum

Nils Gardell.
Konstnär och dekorationsmålare.
Född i "Albert Engströms" Hult.
Engström blev en inspirationskälla!
Studerade vid Althins och Berggrens
Porträtt- och karikatyrtecknare.
Skildrade mången vetlandabo.
Idag en bortglömd konstnär.
Lokalt mest känd för sina "gubbmålningar".
Tavlor utan "gubbar" är svårsålda!

Nils Gardell dog 1980.
Nu visar Vetlanda museum hans livsverk.

12 kommentarer:

  1. Blev nyfiken på gubbmålningar. Själv gillar jag sådana. Googlade på ordet och til min olycka fanns det inga träffar. Men till din lycka - är du den förste som anväder ordet på internet? Eller håller google på att tappa greppet?

    SvaraRadera
  2. perspektivet:
    Om detta är sant, att jag är först att använda ordet "gubbmålningar" är det andra gången jag skapar ett ord ... tidigare under denna långa höst hittade det för världen nya ordet "nätanka" ut från mitt tangentbord.
    Men det är när jag tänker ordentligt på saken en ren och skär skandal att "gubbmålningar" inte var veckans ord på portalen "Var är du"!

    Med "gubbmålningar" menar jag att han Nils Gardell, alltid målade en Engströmslik "gubbe" mitt på tavlan. Dessa målningar kan ibland kosta pengar på de lokala auktionerna. Om hans tavlor saknar gubbinslaget blir det ofta osålda!
    Jag har en fin en på väggen men den blev ej bra i blixtens sken. Kanske jag gör ett nytt fotografiskt försök en annan solig utedag!

    SvaraRadera
  3. Josephzohn: Skandal var ordet, sa Bull! Men vilket är egentligen veckans ord? Och varför finns ingen vinnare korad? Kanske var det gubbmålningar och kanske var det du som vann, men eftersom du bekänner dig till Robert Lind i Kramfors så kanske du blev diskriminerad??

    SvaraRadera
  4. perspektivet:
    Nej, skandal vat inte ordet, då skulle du ju ha vunnit, men jag förstår hur du menar.

    Jag tror också att det var gubbmålningar som var veckans ord och att jag egentligen vann, men jag tror inte att det var p.g. av min tro, utan att jag redan vunnit en gång till skillnade mot t.ex. dig m.fl. Man kan bara vinna en gång, sa han "Lemonad"., när han helt plötsligt ändrade på reglerna. Han "Lemonad" är en rättvis knäkel som vill alla gott, han heter förresten Vilgot, Vilgot Lemonad!

    SvaraRadera
  5. Josephzohn: Har jag verkligen aldrig vunnit? Det är skandal! Så många ord som jag skriver varje vecka...

    SvaraRadera
  6. perspektivet:
    Nej, nej, nej du har aldrig vunnit. Jag kollade precis just nu i denna stund för att vara på den säkra sidan och du fanns inte med på the awardlistan, sorry.

    Och detta trots dina nyskapande ord som Bajen, bandy, bländande, rätt och fel, huliganer mm mm.
    Jag fattar inte vad för ord han är ute efter denna vecka Vilgot Lemonad Hjälp!

    I see a Photo! Det har du inte haft innan? När jag då ville se lite större kupor, ja vad upptäcker mitt enda öga som fungerar. Jo en teammember - LANTIS??
    Förbryllande, Vilgot
    Förbryllande, sa Lagrell
    Brylépudding, sa Bull

    SvaraRadera
  7. Josephzohn: Ibland är dina kommentar så bra, så bra. Jag hoppas folk läser dina kommentarer, de innehåller smulor, förlåt, riktiga guldkorn många gånger! Vissa borde få bli egna små postningar, faktiskt!

    Jo, foto har jag blivit ned. PERSPEKTIVET kommer ut! Precis som han hård. Fast bara halvvägs. Ett foto. På PERSPEKTIVET! Från mitt eget perspektiv.

    Åsså Lantis. Jo, det är just en Lantis. Men tyvärr har Lantis bara gjort en enda postning trots löfte om annat.... Tyvärr. Om Lantis läser detta ska Lantis veta att det är dags för en ny postning ur ett lantligt perspektiv...

    SvaraRadera
  8. perspektivet:
    Tack!

    Kom ut, sa dom till Hård.
    Kom ut, sa dom till bankmannen i en film vars namn jag glömt, av Eriksson från Varaslätten.
    Kom ut, sa dom till dig.
    Och då hände det sig vid den tiden att alla tre kom ut.
    Det är annat det än i Bellmanhistorien med grisen, då var det grisen som var poängen, då var det grisen kom ut!

    Lantis:
    Jag minns dig. Jag minns dig dock väldigt otydligt. Mitt närminne är inte vad det borde vara. Mitt närminne är inte mitt ärminne och jag har redan glömt bort vem du är.

    SvaraRadera
  9. Josephzohn: Vi får väl se hur det blir med komma ut:andet... men appropå Eriksson från varaslätta. Hörde ett föredrag av honom en gång. Han kallade Galenskaparna & After Shave för världens enda fungerande kommunism... När Lars Ohly hörde det slutade han kalla sig kommunist!

    SvaraRadera
  10. perspektivet:
    Det är det som i historieböckerna kommer att kallas "kommutunismen".

    Och liksom helt apropå, vinner jag inte "den f********* veckansordtävling" på detta ord, då lägger jag min röst på att vi bojkottar Vilgots tävling.
    Om vi senare någon gång mot all förmodan skulle vinna, tackar vi likt Wassberg nej och vägrar komma till den stora galan.

    SvaraRadera
  11. Ord som gubbmalning borde naturligtvis premieras och hojas till skyarna, liksom alla andra ord med gubb och gubbe i. Tant ar bra ocksa. I min bok ar du vinnare aven denna vecka Mr J.

    SvaraRadera
  12. mr f:
    Då är vi tre i den stora gruppen som i framtiden kanske måste bojkotta Vilgots tävling.

    Hellre i din bok för evigt, än en vecka som vinnare på "var är du", men detta visste jag ju inte när vi startade kampanjen!

    SvaraRadera