21 november 2005

... gås bandylexikon (uppdatering, Viktor Rydberg)

R
Rydberg, Viktor, (1828-1895) författare och diktare med rötterna i den småländska bandymyllan. Hans mest kända dikt "Tomten" är inte den versionen som Viktor skrev från början. Tomten är inte originalet. Den rätta versionen hette "Bandy", men på den tiden då Viktor skrev den, var bandy inte den världssport den är idag. Förläggaren trodde inte på dikten och han bad Viktor att skriva om den. "Gör den lite mer folklig", sa han.
Idag vet vi att förläggaren hade fel, helt fel. Idag skulle Viktors originalversion nått ut till en betydligt större publik. Viktors dikt Bandy, skulle likt bandysporten spritt sig och nått den stora poetiska publiken.
Hur vet vi allt detta då? Jo i sitt testamente hade Viktor Rydberg, som avslutning skrivit ner originalversionen av sin dikt Bandy, med tillägget:
- "Denna dikt är den enda jag med hederna i behåll kan stå för"

Bandy av Viktor Rydberg
Bandymatchens kamp är hård
Stjärnorna gnistrar och glimmar
Tränaren står där i ensligt bås.
Står där och grubblar, på nästa drag
Publiken med vantar så kalla
Ger spelet sina spridda åskor
Snön lyser vit på taken
Nian får en klapp på baken

Domarens signal ljuder hård och kall
tränaren står där vid avbytarbänken
Räknar de ynkliga målen
Nu är det slut och tid för Bullens
Månen vandrar sin tysta ban,
Snön ligger vit på bandyplan,
snön lyser vit på taken
Endast plogbilen är vaken

4 kommentarer:

  1. Josephzohn: Vacker bandypoesi skall kallas vacker bandypoesi. Inget annat. En bandysläkt är det vi talar om, Rydbergarna från Jönköping. Hans okände sonson heter Mattias Rydberg. Spelade förra säsongen i Bajen, numera i Västerås...

    SvaraRadera
  2. sandra:
    :)

    perspektivet:
    Bollsinne och poesisinne går hand i hand och verkar ligga i generna.

    SvaraRadera
  3. oj, mycket bandy här nu.. men degerfors i bandylexikonet... fel sport?? nähädu. det var inget felskär som togs där när vi valde fotbollen, utan snarare ett skott rätt upp i krysset.
    så det så :-)

    SvaraRadera
  4. ida:
    Mycket bandy är det och mer ska det bli. Och enligt mitt ringa sätt att se på saker och bandybollar, hade faktiskt Degerfors alla förutsättningarna till att bli en bandyort med stil. Felskär eller stolpskott eller ett skott i krysset det är frågan ...

    Men jag har faktiskt skrivit om fotbollens Degerfors oxå!! Men tyvärr blir det inte många rader den kommande säsongen. Öster och Superettan är ju historia, nu siktar vi på de allsvenska guldhattarna.

    Men bandy, det är vad ni skulle ha spelat :-)

    SvaraRadera