13 november 2006

... gås BAOB (Krakatoa)

K
Krakatoa (Krakatau, Gunung Pulu Rakata) är en liten, obebodd, vulkanisk ö mellan Sumatra och Java i Indonesien, i västra delen av Sundasundet, belägen omkring 41 kilometer från närmaste punkten på Java, under 6° 8' s.br. och 105° 26' ö.lgd. Här skedde 1883 ett monstruöst vulkanutbrott och alla vi som älskar bandy kan tacka detta utbrott för att bandyn finns ...

Krakatoas utbrott var dåtidens tsunami, där sot och aska från vulkanen nådde atmosfären och sänkte jordens medeltemperatur med flera grader under flera år. Det skapade en form av miniistid i Europa och floder, sjöar och våtmarker frös till is i Storbritannien och uppe vid the Fens gick folk ur huse för att spela "bandy", efter de första reglerna som en man vid namn Charles Tebbutt hade skrivit ner. Denne Tebbut åkte sedan runt i världen och spred bandyglädjen till världens alla folk. Till Sverige kom han 1893. I början av 1900-talet återgick temperaturen till det normala och på många platser blev is en lyxvara. Men på det småländska höglandet där fick både isen och bandyn fäste. Bandyn var född. Vintersporternas vintersport och med den bandykaffet!



Bandylexikon - BAOB ... bandylexikon.tk/

"BAOB - Det lilla lexikonet, med det stora innehållet"

"BAOB - På nätet sedan oktober 2005"

5 kommentarer:

  1. Tänka sig att en ö i Sydostasien har något att göra med bandyns historia!?! Man lär så länge man lever (eller som vi lärare säger, man lär så länge man har elever)!

    SvaraRadera
  2. Kan man kalla utbrottet för bandykaffets big bang, månne?

    SvaraRadera
  3. jonny:
    Man lär så länge man lever, sa njuren!

    p-e:
    När lava mötte Java, låter som en ny storfilm. Men du är sanningen på spåret för när lava möter Java då blir bandy och alla som möter bandy känner det som en big bang ..
    Det märkliga är ju att Krakatoa togs upp Unescos Världsarvslista 1991, men bandyn då? När kommer den med bland världsarven?

    SvaraRadera
  4. Om bandyn ska komma med på nån internationell lista så är väl chansen större att den hamnar på Världsnaturfondens lista över utrotningshotade arter... :)

    SvaraRadera
  5. jonny:
    Utrotningshotade!
    Kanske det.
    Läste att det iaf är kris inom stockholmsbandyn, där flera division I klubbar har hoppat av.
    Men tänk vilket arv vi lämnar efter oss, rena rama världsarvet.
    Och om vi blir utrotade då.
    Då måste ju alla läckra härliga bandyarenor hamna på arvslistan =)

    SvaraRadera