15 april 2007

Eniz på vita duken ..

Åsa-Nisse, uppfinnaren från Knohult, en förort till metropolen, är inte bara en filmhjälte och kulturspridare av rang, han är också en dåtidens kulturförmedlare? Jag har ju under många år jobbat för att världen ska förstå och bringa klarhet i att filmatiseringen av denne märklige man verkligen skedde i bandyns Mecka Vetlanda och inte i nån liten förort till Stockholm, här kallad galoppens Täby.

Jag har lagt ner möda och stort besvär med att ur de på DVD återutgivna filmerna plocka ut bevismaterial, på att jag har rätt, att filmerna spelades in i Vetlanda och att en viss reporter Pettersson på Svt har fel.

Nu är det dags att åter lägga fram nya bevis i denna tillkomstfråga! En mycket känd vetlandabo, avslöjade att kvinnan som Åsa-Nisse "lånar" cykeln av på Järnvägsgatan i Vetlanda i filmen "Åsa-Nisse och tjocka släkten" är ingen mindre än Eniz Löfstedt! Eniz Löfstedt, Jörgen Löfstedts mamma. Jörgen Löfstedt i Thorleifs och hans mamma Eniz har garanterat aldrig satt sin fot i Täby. I Stockholm har hon säkert varit, lika säkert som att Jörgen trummar i Thorleifs, men i Täby, där har hon aldrig varit!! Sanna mina ord.

Jag har likt en riktig paparazzzijournalist försökt få en kommentar av både Eniz och Jörgen, men dom svarar båda två unisont, inga kommentarer. Skådespelaren John Elfström, som spelar Åsa-Nisse nämnde mig veterligen inte nåt i sina memoarer om att Eniz Löfstedt någonsin var i Täby. Men jag jagar vidare i denna scenfaktafråga.

Nu har jag gjort ett nytt litet klipp, en förkortad version av den tidigare ganska så korta versionen ur filmen. I detta nya klipp, med endast scenen där Eniz blir av med sin cykel på Järnvägsgatan i Vetlanda och här ser man tydligt att det är Eniz och att det är i Vetlanda som Eniz är!

gåsen - Bio
presenterar
Eniz på vita duken



Uppdaterat 080121
Efter ett vänligt påpekande från Eniz (f.d. Iris) sondotter, att farmor faktiskt heter Eniz och inte Iris. Så alla ni som läst och trott att hon hette Iris glöm det! Hon heter Eniz och inget annat!!
Dessutom kan jag meddela att inte heller ikväll fick vare sig Eniz, Åsa-Nisse eller Ragnar Frisk någon "Guldbagge" :-)

Andra bloggar om: , , , ,

2 kommentarer:

  1. Jag minns minsann inspelningar både på Vetlanda torg och järnvägsstation

    Du har aldeles rätt. Vetlanda har aldrig varit någon förort till Stockholm.

    //sin

    SvaraRadera
  2. Jag minns med glädje när Elfström och de andra stod vid lyktstolpen utanför Målaregårdsvägen och gjorde ljudinspelningar!!

    Vetlanda en förort till Stockholm hahaha.

    SvaraRadera