23 augusti 2007

... gås BAOB (Keps)

K
Keps, en huvudbonad som blivit känd tack vare bandyn och under många år innan toppluvan och/eller hjälmen tog över bandyspelarnas hjässor, var kepsen det enda huvudskyddet som skyddade bandyspelarnas värdefulla skallar. Ofta var kepsarna stoppade med någon form av fyllning typ bolster för att skydda lite bättre, ett sätt att förena nytta med skönhet. För sköna att se på var dom bandyspelarna när dom under kepsens storhetstid gled omkring på Sveriges alla nyspolade isar.

Den spelare som man mest förknippar med både bandy och en stor keps var den skönsjungande flottaren med färg, Gösta "Snoddas" Nordgren. Bilden till höger visar hur den flotte "Snoddas" såg ut vid ett av sin många bejublade scenframträdande. På den underbara lagbilden här nedan kan man se Brobergsspelare iförda sin speciella bandykepsar. Bilden är från 1947 och här kan man snacka om kepsar. Här ska det spelas bandy!! "Har du hatt keps länge"??

Broberg 1947

Bandylexikon - BAOB ... zlip.to/bandylexikon/

"BAOB - Det lilla lexikonet, med det stora innehållet"

"BAOB - På nätet sedan oktober 2005"


Andra bloggar om: , , , , ,

5 kommentarer:

  1. käp⁴s, r., best. -en; pl. -ar, äv. =.
    [av pl.-formen caps till eng. cap, mössa, av senlat. cappa (se KAPPA sbst.¹,). Med avs. på användningen av en eng. pl.-form ss. sv. ord i sg. jfr KÄX, RÄLS.
    Benämningen torde tidigast ha användts av sjö­män]

    (i sht i folkligt spr. i vissa kretsar) mjuk mössa med i sht framtill tämligen vid kulle o. med skärm klädd med samma tyg som mössan för övrigt, (engelsk) "sportmössa". Landsm. 1910, s. 102 (angivet ss. av sotare använd slang). THESLEFF Förbrytarspr. (1912; angivet ss. flottistspr.). I blålkä­der och oljebyxor .. och keps på huvudet. BAR­THEL Sill 118 (1929).
    MARTINSON Kap 170 (1933).


    Det är kul det där med att vi anammat den ursprungliga pluralformen som vår singularform liksom i kek, käx (cakes) och räls (rails).

    Keps är förövrigt mycket coolare än toppluva!!

    PEF

    SvaraRadera
  2. "Benämningen torde tidigast ha använts av sjömän" sen kom istiden och alla sjömän blev bandyspelare!
    Vad tror du om det du Horace :-)

    Keps är inte bara coolare, man sjunger bättre med keps!!

    Räls oh hur ljuv det låter

    SvaraRadera
  3. Tjyvar, sotare, sjömän och bandylirare. Vilket gäng!

    SvaraRadera
  4. Exakt en sotare som motare i mål, några sjömän i försvaret, bandylirarna på mittfältet och måltjuv på ...
    Var det på Studenternas finalen brukar spelas??

    SvaraRadera