25 mars 2008

... gås BAOB (Mesost)

M
Mesost eller mesostis är en mjuk och tungåkt bandyistyp, som bandyrörens vässade skenor med glädje sjunker ner i och som numera är i det närmaste utrotad och detta tack vare att man under 1970-talet lärde sig konsten att frysa till is även på stora banor, stora banor utanför de s.k. badkarsbandyhallarna.

Mesostisen var/är en härlig vårblandning av grus, slask och mjuk is,som hade sin storhetsperiod under 1960-talet, men var som mest populär våren 1953, då Edsbyn i final nummer två, kunde hindra Nässjö att ta ännu ett oförtjänt SM-Guld, tack vare mesostisen på Stockholms stadion.
"Tyvärr kom våren till kommande söndag, 1 mars. Underlaget sades då varit den sämsta is som en SM-final någonsin spelats på. Stora område såg ut som "öppet vatten" och här och där glimtade grässtrån igenom. Matchen blev rena parodin på bandy och en skrattfest för de 21 000 på läktarna.Matchen blev rena parodin på bandy och en skrattfest för de 21 000 på läktarna. En del av planen var konstfrusen och det var framför Nässjös mål i andra halvlek vilket Edsbyn utnyttjade och vann rättvist. På Edsbyns planhalva fick man springa på hålfötterna..."

På bilden nedan jublar Edsbyspelarna över ett mål medan Avbytarbänkens spelare hänger med rören.
Från Bänkens hemsida


Sedan det glada 1970-talet är alltså denna istyp så gott som utrotad och faktum är att den är så sällsynt att den är uppsatt på FN:s lista över utrotningshotade företeelser.

Ett kuriosa är att när norrmännen, som alltid varit bedrövlig på att spela bandy, men hyfsat bra på getter, skulle ta fram en ny ostsort, så döpte dom den till Mesost, för att den hade mesostisens ljusbruna färg av "is med grus".

I det stora Islexikonet beskrivs Mesostisen så här:

Mesostis
Ytmjuk snö-, stöp- eller saltis. Tungåkt.

Idétack till Paul Zyra/Radiosporten.


BAOB - Bandylexikon på nätetBandylexikon - BAOB ... bandylexikon.fizz.nu/

"BAOB - Det lilla lexikonet, med det stora innehållet"

"BAOB - På nätet sedan oktober 2005"

//PS
Nu börjar Telia att få ordning på mina Personliga hemsidor!
Nu tar det bara drygt fem timmar för varje uppladdning
Det gäller bara att vara ute i tid :)
//DS

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar