26 augusti 2010

... gås BAOB (Jonassons konditori & bageri)

I den långa serien av bandybetydelsefulla caféer.
Jonassons konditori & bageri i Hemse.
Vi har varit där förut.
Men då avslöjades inget om Jonassons förflutna.
Då njöt vi bara av ägg&ansjovis.
Då njöt vi bara av fik och bröd.
Men nu kan det avslöjas.
Nu ska det avslöjas.
Det är ju det ett bandylexikon är till för ...

J
Jonassons konditori & bageri, (oftast endast "Jonassons"), ett legendariskt konditori på Storgatan i Hemse på Gotland och ännu ett av de där viktiga konditorierna/caféerna i bandylandet Sveriges bandyhistoria. Jonassons startades redan bandyåret 1907 då under namnet Jonssons! Hur och riktigt när a:et tillkom är det inte en bagare som vet?? Men redan då grundades bageriets goda bröd- och bandykultur!

Men säger ovän av bandyordningen, det har väl aldrig spelats bandy på Gotland? Jo säger bandyvännerna på redaktionen. Bandy har spelats i hela Sverige och även på Gotland. Två klubbar på Gotland har eller har haft bandy på programmet Lokrums IF och Gothems GoiF.

Men hur kommer då Jonassons in i bandybilden? Jo säger en av redaktionsledamöterna. På Jonassons var det ytterst nära att Hemse Bandyklubb bildades en sommardag 1996. Nu blev det inte så, men nära var det, mycket nära. Hade det varit en vinterdag hade det garanterat blivit en bandyklubb!

Sedan är det faktiskt viktigt att det finns en bandyfri zon någonstans i Sverige, en bandyfri plats där man kan sitta ner och verkligen känna .. "Fan va jag saknar bandyn"! Och då är det oerhört viktigt, att man får gott kaffe och ärligt härligt hembakat bröd med smak i och det är just vad du får på bandykonditoriet Jonassons på Storgatan i Hemse.

Dessutom är det något i inredningsdetaljerna på Jonassons som viskar om gamla anrika Bysarna och Löfqvistare och om det inte viskas om bandy bland tapetvåderna, om inte bandyn är på tapeten, är det gott nog om det viskas om speddvaj.

Jonassons på nätet (öppnas i ett extern bagerifönster)





BAOB - Bandylexikon på nätetBandylexikon - BAOB ... www.302.se/BAOB/

"BAOB - Det lilla lexikonet, med det stora innehållet"


"BAOB - På nätet sedan oktober 2005"


***

3 kommentarer:

  1. Bortsett från bandyn, om du ursäktar, är detta väldigt nära värdshuskaffe. Men ändå inte. Är benämningen: Konditorikaffe?

    Saffranspannkaka på dig! :-)

    SvaraRadera
  2. jaha och... det var mycket det att ta in..en hel historielektion ju

    SvaraRadera
  3. bb:
    Om man bortser från bandyn återstår ingenting ... ja det skulle vara saffranspannkakan då!!

    ff:
    Utan bandyn vore vi historielösa!!!
    Lär dig nu lexikonet utantill, det blir husförhör framåt hösten!!

    SvaraRadera