25 augusti 2010

... gås BAOB (Torups BK)

Dags för ett helt sjok om, kring och med bandylaget Torups BK.
Välskrivna, välformulerade och välunderbyggda fakta ...

T
Torups BK, en liten bandyklubb från Torup, mest känt för att klubben bildades i november 1932 på Rut Carlsson Café i Torup.

Men enligt säkra källor spelar Torups BK både hemma- och bortamatcher och har en aktiv ungdomsverksamhet. Hemmamatcherna spelas på den finfina Torulund.

Kanske den mest kända av bandyspelare som fått sin grund i just Torups BK är målvakten Per Olof "Poppen" Pettersson. "Poppen" fick ju en framgångsrik karriär i Sandvikens AIK, sen gick det utför med spel i Tranås BoIS, IFK Motala och faktiskt en säsong i Avbytarbänken, men då satt han inte på den!



T
Torup, Torup är en tätort i Hylte kommun i Hallands län, som endast är känt för sitt bandylag Torups BK och den mest kände invånaren är Rut Carlsson. Det var Rut som drev Rut Carlssons Café och det var ju på "Ruts", som bandyklubben bildades i november 1932.


T
Torulund, idrottsanläggning, bandyarena och hemmaplan för Torups BK.


R
Rut Carlssons Café, ("Ruts", "Rutans"), i Torup, ett av de där viktiga caféerna i bandylandet Sverige. Här bildades i november 1932 Torups BK.

Se även Caféer i bandyns historia



P

Pettersson, "Poppen" Per Olof, (född 18/1 1961), bandymålvakt som mest är känd för att han har Torups BK som moderklubb och har man börjat sin bandykarriär i en klubb som bildades på "Rutans" då får man vara med i BAOB.

Efter Torup blev bandygymnasiet i Sandviken och spel i svarta SAIK och 1980 fick han spela SM-final. En final som Sandviken och "Poppen" förlorad med 3-5 mot IF Boltic.

Sen gick det bara utför med hanses bandykarriär! Det blev spel i Tranås BoIS, IFK Motala, en säsong i Avbytarbänken och så åter till Motala. 1996 la han nystanen i bollkorgen för gott.

Men faktiskt, det blev ju ett SM-guld. 1987 med IFK Motala, hur nu det gick till? Det är nog ingen som vet? Det råder ingen tvekan att "Poppen" kunde mota en och annan boll, även en Per Olof kan stå fel i en målbur. Men målen?? Hur kunde Motala göra 3 mål på IF Boltic?? Matchen slutade 3-2 och då måste ju Motala ha gjort tre ...??

Om inte vi på redaktionen är helt fel ute så var det Dennis "Väggen" Gustafsson som ställdes sig mellan stolparna i Motala.





BAOB - Bandylexikon på nätetBandylexikon - BAOB ... www.302.se/BAOB/

"BAOB - Det lilla lexikonet, med det stora innehållet"


"BAOB - På nätet sedan oktober 2005"


***

4 kommentarer:

  1. Det är otäckt mycket bändi nu. Betyder det att sommarhelvetet är över??

    SvaraRadera
  2. Otäckt mycket :)??
    Hä bar å pack bägga och dra bort nåra veckor, sen lugnar det ner sig, då är lexikonet upp to date ..
    För visst är vintern här!
    Det är ju mer hocckey och bandy än fotboll på Goalwire nu .. och t.o.m. Tjygården kör ju på för fullt .. iaf enligt han Wikanersigigården på Facebokken!!

    SvaraRadera
  3. Huvvaligen. Kan man gå i ide?

    SvaraRadera
  4. Det kan man, men då missar man ju så mycket!!

    SvaraRadera