17 oktober 2014

Dagens Slussen

Ända in i kaklet ...

¨

Hittat på Facebook ...
"STOPP FÖR SLUSSENPROJEKTET I VÄNTAN PÅ NYA DIREKTIV!

2014-10-16 - Pressmeddelande från Stigbergsgruppen

Positivt om Slussen - början till slutet för Slussenprojektet?

Vid Exploateringsnämndens sammanträde idag visade den nya majoriteten i Stadshuset tydligt vad den anser om Slussenprojektet. Den lägesredovisning som Exploateringskontoret och Slussenprojektet efter valet tillställt Exploateringsnämnden skickades vidare till kommunstyrelsen, utan ställningstagande från nämnden, med följande skrivelse:

"Med anledning av bl.a. av de kraftigt ökande kostnaderna och de oklarheter som finns när det gäller Slussenprojektet uppdrar vi till kontoret att avbryta pågående projekteringar och upphandlingar i väntan på nya direktiv. Om detta i något fall inte är möjligt ska frågan tas upp och redovisas i nämnden.

Det innebär att nya projekteringar och arbetsentreprenader inte ska upphandlas och inga rivningar genomföras. Pågående arbeten – t.ex. ledningsdragningar – ska slutföras i de fall det är nödvändigt av säkerhetsskäl eller annat angeläget skäl.

Sedvanligt underhåll av anläggningen ska genomföras.

Kontoret ges i uppdrag att återkomma med en reviderad tidplan.

Maria Östberg Svanelind m fl (S)

Åke Askensten m fl (MP)

Clara Lindblom m fl (V)"

Stigbergsgruppen* välkomnar detta tydliga agerande av Stockholms nya politiska ledning som en stark markering gentemot Slussenprojektet.

-Det känns som en fantastisk befrielse att stadens nya politiska ledning nu tar ansvar för att politiker och allmänhet ska få saklig och objektiv information om läget i alliansens Slussenprojekt, säger Ole Settergren, sammankallande i Stigbergsgruppen.

Lägesrapporten som Exploateringskontoret och Slussenprojektet lade fram till nämnden har för första gången gett kritikerna rätt om att varken ekonomin eller tidplan håller. Likafullt är det klart att läget i projektet fortfarande inte beskrivs objektivt eller sakligt. Avgörande delar saknas i redovisningen. Varken problemen med trafiken under byggskedet, markinlösen av fastigheter i Katarinaberget eller säkerheten i Stadsgårdsledstunneln och bergrumsterminalen tas upp, trots att dessa kan riskera att stoppa hela projektet.

-Projektorganisationen fortsätter att undvika att ge beslutsfattarna och allmänheten en objektiv beskrivning av projektets problem och risker, säger Ole Settergren.

-Stockholm har inte råd att fortsätta förlora tid och pengar i Alliansens Nya Slussen. Det är viktigt att arbetet med att välja en framkomlig väg inleds snarast. Det första steget är att tillsätta den utlovade oberoende kommissionen. Nämndens agerande idag banar väg för en sådan positiv utveckling, avslutar Ole Settergren.

*Stigbergsgruppen samordnar de medborgargrupper som verkar för en bra förnyelse av Slussen.

Kontaktpersoner:

Jan Ohlin, pressansvarig

Ole Settergren"


***

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar