28 september 2015

... gås BAOB (Norra IP)

Norra IP, Norra Idrottsplatsen, en bandybana/arena som är vackert belägen i den norra delen av staden. Norra IP finns eller har funnits i många av bandylandet Sveriges städer. Den mest kända och mytomspunna är den i Sandviken
 
Norra IP i Sandviken eller Nya Idrottsplatsen som den hette från början byggdes mellan 1921 och 1924. Den 14 september invigdes anläggningen med pompa och ståt och sedan har den varit en given plats i Sandvikenbornas hjärtan. 

Norra IP blev med tiden bandyns hemvist. Det var här Ejnar Ask härjade och Lars ”Knatten” Olsson sköt sönder fönsterrutor på hyreshusen på Bollvägen.



Vem minns inte när den legendariske Gösta ”Snoddas” Nordgren sjöng i halvlek när SAIK mötte Bollnäs i en bandymatch i början av 50-talet.



Klassisk är också kvartsfinalen mellan SAIK och Västerås SK. Ett blixtsnabbt töväder gjorde att isen blev sörja och målvakterna stod i jorden.


klicka för större sörja

Legendariske tränaren Sven Karlsson beordrade upp backen Leif ”Jontic” Jonsson i kedjan för han sprang så bra. Bredvid sig hade ”Jontic” Lars Muhrén, Magnus pappa och de två avgjorde för SAIK.

Det var på Norra IP som den store SAIK-backen Rolf Holgersson under en lång tid höll i klubban med bara en hand i en viktig match mot Sirius.
– Rolf, var inte så nonchalant, skrek tränaren Sven Karlsson. Håll i klubban med bägge händerna!
– Kan inte, svarade Rolf. Ena armen är avslagen.

Men nu går Norra IP i Sandviken i graven. Här ska byggas bostäder!


Tragiskt är bara förnamnet. Vore bättre att det byggdes bostäder där Göranssons Arena idag ligger ...
I Motala finns också en Norra IP, men där spelas ju ingen bandy av rang, där slås det ju bara en massa lyrbollar, så historierna om Norra IP i Motala lägger vi på is!

Se även Jernvallen


Jernvallen, klassisk bandybana i Sandviken som ersatte Norra IP och som idag i sin tur är ersatt av Göranssons Arena. Jernvallen var Sandvikens AIK:s hemmaplan.
 



Jernvallen var då den invigdes 1938 Europas modernaste idrottsanläggning. Bandybanan blev konstfrusen nådens bandyår 1973.

Publikrekordet när det gäller bandy: 5 880 betalande åskådare på matchen mellan Sandvikens AIK och Vetlanda BK 1988.


Sandviken, tätort i Gästrikland, känd för fyra saker, bandylaget Sandvikens AIK, Norra IP, Jernvallen och Sandvik AB (Sandvikens Jernverk). 
 
För att så snabbt och så enkelt som möjligt komma härifrån tar man E16 österut mot Gävle!






Bandylexikon - BAOB


"BAOB - Det lilla lexikonet, med det stora innehållet"

"BAOB - På nätet sedan oktober 2005"






***

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar